Standaard dienstverleningsdocument

Standaard Dienstverleningsdocument Hypotheken
Standaard Dienstverleningsdocument Risico
Standaard Dienstverleningsdocument Vermogen

Gestandaardiseerd Dienstverleningsdocument
De minister van Financiën heeft besloten het dienstverleningsdocument(DVD), dit document is te vergelijken met algemene leveringsvoorwaarden specifiek voor financiële dienstverleners, te standaardiseren om meer transparantie over de dienstverlening te bereiken. Met gestandaardiseerde DVD’s van financiële dienstverleners heeft de AFM gemeend dat consumenten diensten en kosten eenvoudig kunnen vergelijken.

De AFM heeft een standaard DVD ontwikkeld voor de producten die sinds 1 januari 2013 onder het provisieverbod vallen. Je kunt hierbij denken aan advies over pensioen, hypotheek, arbeidsongeschiktheid of overlijden.

Gestandaardiseerd DVD verplicht per 1 juli 2013
Op 1 juli 2013 treedt voor ons, als financieel dienstverlener, de verplichting in werking om het standaard DVD aan jou te verstrekken voor producten die per 1 januari 2013 onder dit provisieverbod vallen.

Door dit formulier te standaardiseren, is voor ons als dienstverlener het vrijwel onmogelijk gemaakt hier nuance in aan te brengen. Zo dienen wij gemiddelde prijzen op te geven van verschillende diensten, echter deze kunnen qua arbeidsintensiviteit sterk variëren en hierdoor dus in jouw specifieke situatie zowel positief als negatief afwijken.

Graag lichten wij jou in een persoonlijk gesprek toe wat onze verdiensten zijn, of kijk hiervoor op onze beloning. Wij garanderen jou dan ook dat je exact weet wat je van ons mag verwachten en tegen welke vergoeding, vóórdat wij daadwerkelijk voor jou aan de slag gaan.

Wat staat er in een Dienstverleningsdocument?
In het kort staat hierin beschreven welke dienstverlening je van ons mag verwachten, onze afhankelijkheid en wat de kosten hiervoor zijn. Alle financiële dienstverleners werken vanaf 1 juli 2013 met ditzelfde standaard document, met als doel om het voor jou makkelijker te maken een goede vergelijking te maken tussen verschillende adviseurs.

Wat is het dienstverleningsdocument?
Er zijn vier varianten van het dienstverleningsdocument, die zijn onderverdeeld op de vier meest belangrijke financiële vragen van jou als klant:

  • Hypotheekvraag
  • Opbouwen van vermogen (bijvoorbeeld banksparen of lijfrente)
  • Afdekken van risico’s (een overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekering)
  • Collectief werkgeverspensioen (niet meer via ons beschikbaar, wij hebben besloten om deze deelvergunning per 1 januari 2013 in te leveren)

Het dienstverleningsdocument geeft in vier pagina’s informatie over de dienstverlening van financieel adviseurs, zowel zelfstandig of in dienst van een bank of verzekeraar, en bemiddelaars. Zo wordt het voor jou duidelijk of de adviseur jou ook daadwerkelijk financieel advies geeft of jou alleen bijstaat bij het afsluiten van producten. Het DVD laat zien hoeveel financiële producten een adviseur voor jou vergelijkt. Het geeft ook antwoord op de vraag of een adviseur alleen zijn eigen producten adviseert of ook die van andere banken of verzekeraars. Wat hij aan onderhoud doet als een product eenmaal is afgesloten, is ook in het DVD opgenomen.

Dankzij het dienstverleningsdocument weten consumenten wat ze ongeveer aan kosten kunnen verwachten. Nogmaals het gaat wel om de gemiddelde kosten. In individuele gevallen kan de rekening hoger of lager uitvallen.

Waarom is het DVD belangrijk?
Sinds 1 januari van dit jaar is het provisieverbod van kracht. Je betaalt nu direct voor advies over complexe financiële producten, zoals hypotheken, uitvaartverzekeringen of bankspaarproducten. In het verleden betaalde je daar indirect voor: de advieskosten waren verwerkt in de productprijs, ook wel provisie genoemd.

Wij als jouw adviseur ontvingen toen provisie wanneer wij een financieel complex product voor jou afsloten. Deze beloning ontvingen wij van de bank of verzekeraar waarbij het product werd ondergebracht. Helaas heeft het verleden uitgewezen dat het gegeven advies niet bij iedere adviseur in het belang is geweest van de klant, maar gaf de hoogte van de provisie de doorslag. Het ingestelde provisieverbod heeft mede als doel daar een einde aan te maken.

Wanneer krijg ik het dienstverleningsdocument?
Zelfstandige adviseurs, bemiddelaars én adviseurs van banken en verzekeraars zijn jou verplicht het DVD te verstrekken. Dit kan voorafgaand, tijdens of na het eerste oriënterende gesprek. Ook als je besluit zelf een financieel product rechtstreeks op een website af te sluiten, zonder advies (het zogenoemde execution only), krijg je een DVD.